advertisement

Aku Buat Salah Lagi

Blogspot ni rupa dah lain, dah berapa lama eh? Ketinggalan zaman betul aku ni.. πŸ˜…πŸ˜†πŸ˜† 

Ok boleh add emotion... Ni part aku suka.. 😁

Boleh pulak draw dulu muka kita nak sebelum keluar suggestion kat sebelah.. keh..keh.. 


Hari ni aku kerja, tapi mood nak kerja dah hilang dek kerana aku terbuat salah besar semalam. Dalam pos kerja aku ni part paling tak best kalau buat salah order barang. Benda kalau puluh Ringgit Malaysia tu aku ok lagi, boleh lah aku nak buat muka "perasan cuit" kat boss aku. 

Ni tak U olss.. benda tu beriban dan kena tunggu lama nak sampai. Kalau dah salah order tak boleh return sebab custom made. Aku dah buat kesalahan kedua sepanjang kerja sini dengan salah order saiz. 

Kali pertama dulu ok lagi berapa ratus ja. Barang pulak boleh guna lagi cuma lambat lah nak habis..Setiap kali aku tengok barang tu mesti terkenangkan kesalahan aku. 

Aku sejak 2 menjak ni asyik hilang focus nak kerja. Dah la minggu lepas aku hantar surat resign dan boss aku tolak. Eh, siap dia koyak lagi surat aku tu sambil katanya "jangan print lagi lepas ni ok". Huhuuuu... Selepas berbincang panjang (dekat 2 jam) dan aku decide to stay. Aku pun terketeh-keteh call company baru offer kerja tu tolak offer mereka. 

Kalau ditimbang tara, seeloknya aku stay sebab company aku sekarang dah masak dengan aku yang selalu cuti sebab study aku ni. Ni tak lama dah bulan Januari depan aku akan bercuti panjang lagi..Kalau aku tukar kerja, agak-agaklah kan sebulan baru masuk kerja pastu nak cuti sampai 3 minggu pulak. Hurm, tapi new company tu dah sedia maklum pasal ni, sebab aku jujur semuanya dekat mereka pasal hal-hal study aku. 

OK, berbalik kepada masalah utama ( cewaaaahhh)

Aku buat salah bukan sebab nak bagi boss menyampah kat aku lepas dia tolak resignation aku. Aku terbuat salah u ols sebab kelalaian aku sendiri tak semak email sebelum aku place order (new update). 

Bak kata pepatah 'yang berlalu biarkan berlalu'. 

Tappiiiiiiiiiiiiii, 

Aku tetap kena hadap jugak nanti.. πŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ˜ƒ


p/s: Ini luahan tak ada apa sangat pun, saja nak up entri. Sendu sangat dah blog aku beberapa bulan ni. Rindu kot nak blogging.. 
  

Shanghai Fridge Magnet Giveaway by Jari Manis & Scdha Sein Travel



Walawey, kanda-kanda I ni buat GA wehhh... esaited I alls nak join tau.. Cepat-cepat I alls  ON PC and buat entry ni.. 

Jom u ols memeriahkan GA dua rakan baik ni.. Klik  pada banner ok untuk join. 

*Psssttt, harap2 lah depa 2 tambah hadiah, boleh lah ramai pakat dapat kan.. HEHE...


Dengan ini, i all nak tag :- Sis  Kak Sal, Pha Is.. :-)

DIY: Beg Sandang Dari Seluar Jeans Lama

Walaupun entri aku yang lepas, aku ada cakap macam segan nak kongsi kan pasal jahitan, tapi ni haa tersiap pulak entri pasal aku buat sling bag tempoh hari. Memang pada mulanya aku agak segan nak berkongsi, tapi bila kawan aku baca pasal entri lepas, dia galakkan aku tulis ja. Kongsi ja apa yang aku tahu. Hehe

Sejak-sejak aku dah beli mesin jahit baru, kegilaan nak menjahit tu menjadi-jadi.. Iye lah kan, dah melabur untuk mesin, tak kan nak biar sepi kan.. 

Idea tercetusnya nak jahit beg sendiri ni datang masa aku keluar jalan-jalan. Macam biasa setiap kali keluar mesti aku angkut hand bag aku yang besar kedabak tu sekali. Rasa rimas plak, usung beg besar-besar ni (padahal dulu masa beli beg tu memang niat nak beg besar, mudah nak isi segala mak nenek dalam tu), jadi sekali sekala berjalan tu aku rasa nak bawak beg kecik ja, asal boleh letak beg duit dengan handphone. 

Haa jom-jom baca step by step aku buat beg ni

Step 1 : 
Aku gunakan seluar jeans lama (yang tidak dipakai lagi), potong bahagian mana nak. Kalau ikut aku, aku guna bahagian kaki. Sebelah ja.. Lepas tu aku tetas poket (1 sahaja). Kalau hangpa nak buat kan, ikut suka hangpa la mana bahagian hangpa suka. 

Macam aku, aku ambik bahagian kaki sebab suka bentuk dia. Kalau ambik bahagian atas (bontot yang dah siap ada poket), saiz dia agak besar dan poket akan senget sikit. 

Bab nak pilih saiz, bahagian mana itu terpulang kepada kreativiti masing-masing. 






Step 2 :
Untuk menaikkan seri pada beg aku ni, aku korek beg-beg lama yang dah rosak ambik mana bahagian yang boleh diambil. Macam beg ni (gambar bawah), aku tetas ambik 'epal yang digigit' tu. Beg ni aku dah tak pakai sebab terkoyak sana sini dah.. 




Step 3 : 
Selepas siap gunting mana yang patut, jom lah mula menjahit. Mula-mula aku cantumkan 'epal' tu pada bahagian poket yang aku dah tetas dari seluar. 





Step 4 :
Lepas dah siap cantumkan 'epal' pada poket tu, jahit lah poket tu pada 'beg'. Adjust bagi elok-elok mana nak letak. 



Step 5:
Pusing bahagian dalam dan cantumkan pada bahagian bawah (maaf untuk bahagian ni aku tak ambik gambar). Untuk cantuman bahagian bawah ni, bahagian hujung (penjuru) jahit sikit bagi jadi segitiga (paham tak eh?) untuk bagi beg tu nampak tebal. 


Step 6:
Seterusnya, tengok gambar kat bawah ni, ini adalah bahagian dalam. Kain lapik ni aku gunting ja dari beg aku yang tadi tu. Jahit molek-molek (pastikan bahagian ni kecik sikit ja dari beg luar (kain jeans), kecikkan dalam 1/2 inci pun ok. Yang bahagian ni kalau masih samar-samar, pi usha beg tangan hangpa masing-masing, nanti paham lah tu.. 




Step 7: 
Lepas itu, sumbat lah bahagian dalam tu, jahit elok-elok bahagian mulut beg tu.


Step 8:
Seterusnya, bahagian penutup tu, aku tak gunakan zip untuk beg ni, aku cuma gunakan butang tekan tu. Gambar pun aku malas nak snap.. Haha.. Maaf lagi sekali.. 

Step 9:
Akhir sekali buat lah tali. Lebar tali cuma 1 cm  sahaja (ikut kesesuaian). Panjang tali tu adjust lah sendiri, ikut suka hangpa lah eh. Beg aku? aku pun tak tau berapa panjang aku buat tu.. :P


Taraaaaa... Rupa beg aku.. 





Aku buat ni tak gunakan sangat ukuran.. Main buat saja.. Alah tak payah nak ukur-ukur sangat, buat ja ikut suka tekak hangpa. Lagipun dah ambik pun seluar kan bukan kain bidang, jadi potong aje lah ikut seluar masing-masing.. 

Untuk aku siapkan beg ni aku cuma ambik masa dalam 45 minit macam tu, sebab aku main buat ja, tak fikir nak ukur tanda sana sini.. Hehe.. Aku rasa kalau orang lain mesti lagi cantik dan kemas. 

Kepada yang nak cuba tu tapi tak paham apa aku kongsi ni, pi la tengok kat you tube. Berlambak video ada kan.. Maaf lah eh kalau aku kongsi tapi hangpa tak paham. Aku tak pandai nak tulis tutorial. 

By the way, thanks yang sudi baca sampai habis.. tata..

Muzium Pamoga : Mujur ada pamoga..

*** Fuhhh.... Tiup habuk dulu... :D

Lama nya tak merapu meraban kat sini kan.. Bila lama tinggal, nak sambung balik tu terasa benar malasnya.. 


*** Buffing.....


Eh, sebenarnya aku pun tak tau nak beletiaq (story) apa kat entri ni.. Macam lost pulak..Nak cerita apa, isu semasa? Itu hangpa boleh pi tengok berita, aku pun bukan wartawan kan nak buat entri isu semasa ni. HAha..

Alah rutin harian aku ni boring ja, balik-balik benda yang sama aku buat hari-hari.. Weekend pun sama saja.. Pagi pergi kerja, bila petang balik kerja.. Malam-malam lak, ngadap buku, dengar sidang video (kelas).. Kerja belajar, belajar kerja.. So boring right?

Tapi kan... Aku ada juga selit-selit gi trekking, joging (banyak jalan ja, :P) hujung-hujung minggu.. Selfie sikit then balik rumah buat benda yang sama..

SAHIH KE TIDAK??

Apabila semua orang boleh mengeluarkan hukum dan fatwa sendiri, habis lah kontang kanting semuanya. 

Dilaman-laman sosial ni, baca ja percaya jangan dulu. Kalau pun cerita tu betul sekali pun. Kepada yang "kaki share statement" orang lain di media sosial, tolonglah jadi bijak sikit dengan memastikan kesahihan cerita.

Bila terlalu ramai kongsi, maka benda tak betul berteraburan di merata-rata dan dibaca oleh ramai lagi orang. Kalau benda tu salah, kita yang kongsi ni pun berkongsi sekali dosa dengan penyebar-penyebar lain. 

Sudah lah pahalanya kurang, ditambah lagi dosa yang kita sendiri tak sedar. 

Kalau kita sendiri tak yakin dan mencurigakan janganlah kongsi. Kita bukan pakar dalam semua hal, diam sudah lah.. Sibuk aja nak kongsi. benda kecil pun nak di viral nanti.. 



Contoh: daripada facebook (Ianya sekadar contoh bukan bermakna aku sokong mana-mana)

Pernah kan dengar pepatah melayu mengatakan " diam itu lebih baik dari berkata-kata" . 

Bila tak tahu sesuatu tu, baik diam dari mengeluarkan perkataan yang salah.. 


#Salam Syawal 16

*  *  *  *  *

Terima kasih kepada Sis Yana Yani pemilik blog Diari Seorang Mama dan Kanda Scdha Sein pemilik blog Scdha Sein Photo and Travel atas kiriman kad raya. Sorry tak buat entri special.. Have Allah Bless You... <3

Deman Pokemon

Seingat aku lah kan, layan anime pokemon ni masa sekolah rendah.. Kumpul koleksi barang sekolah terutamanya pemadam.. 

Bukan layan pun game tu semua, seronok kumpul tu pun sebab comel ja pokemon ni, tambah-tambah Pikachu tu.. Pika..pika..pikachuuuuu.. Hehe..

Kegilaan pada Pokemon masa tu sampai timbul isi Zionis lah oleh golongan Ustad Ustazah ni.. Sampai kan kat sekolah tu siapa yang sebut Pokemon di cop nya kita nak jadi Yahudi. 

Masa tu aku ni budak-budak lagi, tak kenal pun Zionis tu apa.. Yahudi tu pun heran aku, apa dia lah kan.. Orang jahat ka.. Haha.. Serius bodoh lagi masa tu.. :P

Dah apa yang keluar dari mulut-mulut Ustazah ni percaya lah bulat-bulat.. Siap buang habis semua koleksi kad ngan pemadam tu semua. hahaha.. 

Bila di fikirkan balik, zionis ni memang lah jahat, tapi kesian pun ada bila di fitnah atas benda yang depa pun tak buat.. HAHAHAHAHAHAAAA.... 

Wal hal, Pokemon ni dicipta oleh Jepun kan.. 

Sekarang ni tengah heboh pasal Pokemon go.. Macam seronok je tengok video promo Haha.. Kawan kerja aku sorang ni gigih tau dok cari Pokemon.. HAHA.. Sian dia baru dapat 1.. KAH..KAH.. 



NK: Mitos ja Pokemon ngan Yahudi tu.. Aku minat anime dia ja, game tak heran, sebab tak mampu pun nak main.. :P



Bosan laaahhh, sembang benda lain boleh?

Antara faktor aku malas nak sembang-sembang dengan kawan-kawan ni sebab, balik-balik topiknya jodoh, kahwin, boyfriend.. Sumpah bosan kot.. 

Nak-nak pula kalau kawan-kawan yang dah kahwin ni, dok bersyarah baik punya pasal rumah tangga, kahwin-kahwin ni.. aduuhhh!!.. 

Bukan benci atau tak nak kahwin, tapi soal jodoh ajal maut ni mana kita tahu kan. Sampai masa tu nanti baru kita tahu. 

Kita hanya merancang, akhirnya penentu tu nanti bukan kita.. 

Banyak lagi kot isu-isu lain boleh bincang. Kalau masing-masing kongsikan hal-hal lain, boleh juga tambah-tambah ilmu kan.. 

Jangan tengok sangat drama melayu TV3 suku tu, balik nanti kita pun 3 suku. Tak habis-habis dengan cerita cinta cintun kahwin anak orang kaya. 

Permikiran kita dibasuh dengan cerita-cerita cinta sangat, sampai topik hari-hari pun cinta, cinta, cinta.. 

Kalau sembang cinta Allah, Rasul, Mak Ayah ok gak kan.. Ni bukan...


NK: Merepek pula kan hari ni.. Bukan anti kahwin atau cinta, jangan salah faham.. Cuma bosan dengan topik sama jaaa..


Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin kepada semua yang singgah sini, mohon maaf kalau ada kata-kata atau coretan yang menginggung perasaan siapa-siapa.. Harap jangan simpan dalam hati, biarlah ianya berlalu bagai angin putir beliung.. Haha.. Kosong-kosong ye.. 



Cerita Orang Rabun

Sejam waktu rehat tengah hari ni dimanfaatkan sebaiknya depan PC.. Apa lagi kalau tak 'online' kan.. HAHA.. 
Sapa rabun dan bercermin mata? Kita geng. Kalau rabun yang pakai 'contact lens' tak geng ok.. HAHA.. 

credit

Alhamdulillah, kami bukan buta, cuma nampak kabur. Ini cerita saya, budak rabun jauh.
1. Kadang-kadang, kami tertidur pakai cermin mata. Kadang-kadang kami terjaga bila ada bunyi, prakkkk. πŸ˜‚ masa tu, kami belajar erti penyesalan sebenar.
2. Jika lupa letak cermin mata di mana, kami akan menggelabah. Sebab untuk cari cermin mata tu, kami perlukan cermin mata. πŸ˜‚ Maka, mak dan adik beradik selalu jadi mangsa untuk tolong carikan.
3. Kalau keluar kereta atau kawasan ber'aircond', cermin mata pasti berkabus dan tak nampak apa-apa. Cuak dia kemain lagi. Kami akan hembus cermin mata tu dan gosok guna baju.
4. Kadang-kadang, kami gosok cermin mata kami guna kain tudung atau baju kawan kami. πŸ˜‚ sorry gais.
5. Kalau mandi kat pantai, kami akan buka cermin mata dan tawakal guna penglihatan terhad yang ada. Kalau degil juga, korang jangan pelik kalau jumpa banyak cermin mata kat dasar laut. πŸ˜‚
6. Mata kami biasanya sepet kalau buka spek. Kalau tak sepet pun, kami sendiri akan sepetkan mata. Jangan tanya kenapa. Ada juga kata anak mata kami bersepah. πŸ˜‚
7. Orang berkaca mata biasanya ada masalah pendengaran sedikit. Sebab doktor kata, telinga dan mata ada kaitan.
8. Kami selalu ambil masa nak pilih bingkai cermin mata. Kalau dah terbiasa dengan satu bingkai, kami ada potensi pilih design yang sama lain kali.
9. Muka orang pakai kaca mata ni kadang-kadang se'pattern'. Kami akan selalu jumpa orang cakap macam ni, "Muka awak sama dengan kawan saya"
10. Orang pakai kaca mata mudah rasa pening kepala. Tapi kalau sangkut dalam jem, orang tak pakai kaca mata pun boleh pening kepala. πŸ˜‚
11. Kami ada tabiat betulkan kedudukan cermin mata guna tangan terutama masa bercakap dengan orang.
12. Kami paling takut kalau orang terpijak cermin mata kami.
13. Biasanya, kami ada cermin mata ke-dua. Back up.
14. Kami ada masalah kalau berpeluh atau berlari atau rukuk. Cermin mata ada potensi menggelongsor dan buat kami rasa tak selesa.
15. Kadang-kadang, kami jeles dengan orang yang tak perlu pakai cermin mata.
16. Saya rabun jauh, jadi, kalau baca buku, saya tak selesa pakai cermin mata.
17. Kalau pakai baju atau bukak baju, kadang-kadang kami lupa buka cermin mata dan ia tersangkut bersama baju.
18. Kalau naik motor waktu hujan, kami terpaksa berhenti tepi kalau helmet tak da visor. Sebab cermin mata kami tak da wiper.
19. Masa belajar bercakap depan orang ramai dulu, saya buka cermin mata supaya tak nampak muka orang ramai.
20. Pemerhatian saya, kebanyakan budak berkaca mata pernah pakai cermin mata fotokromik, yang boleh bertukar gelap kalau kene matahari.
21. Kadang-kadang side burn kami terangkat sebab tersepit oleh bingkai cermin mata.
22. Kalau perempuan, kami perhatikan, suka pakai cermin mata, bingkai letak luar tudung sebab kalau masukkan bingkai sekali, nampak lebar katanya. πŸ˜‚
23. Ramai orang fikir, budak pakai cermin mata ni sebab banyak baca buku. Saya setuju. Memang pun, saya banyak baca buku. . . . . komik. Tapi, ramai budak sekarang kecik-kecik pakai cermin mata sebab banyak tengok skrin. πŸ˜§ Kami dulu kalau tengok Flashman ke, Tomatoman ke, Keluarga Yogi ke, Sailormoon ke, Cybercop ke, jarak mata dengan TV masih lebih sedepa. Budak sekarang, jarak mata dengan skrin kurang sejengkal. πŸ˜§
24. Lepas buka cermin mata, kami ada tabiat sapu muka, sapu mata atau korek taik mata. πŸ˜ˆ
25. Kami ada masalah kalau bermain dengan budak kecil. Masa gomol diorang, cermin mata kami selalu terkena muka comel mereka. Kesian kau dik. πŸ˜‚
26. Setiap kami pernah ada kawan yang tanya soalan ni, "Berapa power ko?", "Nak cuba spect ko boleh?". Lepas dia cuba, dia akan kata, "Uish. Pening kepala aku pakai spect ko ni"

Credit: Bro Spek

Kawan-kawan yang tak rabun selalu nak tuduh kami yang rabun-rabun ni sombong kalau tak senyum (jika tak becermin mata). Depa lupa atau buat-buat lupa yang kami ni rabun.. Haha.. Kisah sampai 26 episod kat atas tu bukan I tulis, copy paste saja.. Kira mewakili suara hati.. Kah..kah.. 
Tengah-tengah hari ni ngantuk, jadi bagi menghilangkan ngantuk tu update dulu seround.. HEHE.. 



Setelah Cuti Yang Panjang....




Fuhh, lama gila rasanya cuti 'blogging' ni.. Terasa rindu nak menaip. Rindu nak terjah menerjah..

Lama sangat senyap, memang tak ada idea nak celoteh pasal apa. Ni kira entri 'warm up' aje lah. 

Rancangan nak berehat sebulan aja, ini dah melalut sampai 2 bulan.. Hehe.. Terima kasih yang sudi tanya-tanya bila nak beraksi kembali.. Sikit sebanyak bagi I semangat nak kembali berblog. 

Ada dua-tiga perkara yang perlu diberi perhatian, sebab tu terpaksa ambik keputusan berhenti sekejap bagi memberi keutamaan pada hal lagi penting. 

Alhamdulillah 18 hbln 6 yg lepas, baru ja habis 'exam' akhir untuk tahun pertama pengajian I ni.. Suka sangat dah habis 'exam'. Keputusan ok ke k.o kita fikir kemudian.. Hehe.. 

Sekarang ni tengah sibuk menjahit dengan buat kuih raya untuk raya nanti. Kerja kat 'office' ni bertambah-tambah lah sebab asyik 'on-off ' ja kerja. 

Sungguh terasa serabut kepala otak ni, bila terpaksa buat macam-macam hal dalam satu masa, kerap jugak sakit kepala. Tapi, semuanya tak akan patahkan semangat I nak habiskan belajar (Inshaallah). 

Tahun pertama dah habis, jadi bersedia nak ke tahun kedua pulak..Harap sangat 'result' nanti ok. Tak cemerlang gemilang terbilang pun tak apa, asalkan lulus dengan baik (cukup syarat tu bahaya).. 


NK: Sabar eh nanti I terjah menerjah U ols pelan-pelan.. Masalah internet dan laptop yang nyawa-nyawa ikan buatkan I tak boleh 'online' selalu.. Harapkan PC 'office' saja, mana nak berperang dengan kerja lagi.. Hehe.. 

Salam Ramadhan AL-Mubarak semua.. Ada yang nak jemput Iftar sekali tak? Pm..pm.. :P






BERHENTI SEKETIKA



Ini entri cuma nak bagitahu yang I akan berhenti seketika dari berblog.. 

tapi blogwalking tak kot.. I jalan macam biasa.. Hehe... 

Atas pelbagai faktor I terpaksa berehat lama dari blogging.. 

Utamakan yang penting2 dulu.. Kalau rindu U ols tegur-tegur lah kat FB je k.. 

Hehe.. (kalau ada yg rindu lah... )


Sekolah di Utara Semenanjung Di arahkan Tutup

Sumber: MOE
Sekolah-sekolah di negeri Perlis dan Kedah di arahkan tutup selama 2 hari iaitu esok dan lusa. Murid-murid ja yang tak perlu hadir, cikgu terkecuali ok.. 

Ramai yang bersungut cuaca panas ni kepada tak cuti kerja. Dalam situasi sekarang ni memang lah kita malas nak pergi kerja, cuaca yang panas melampau buat badan pun tak larat. 

Utusan Kasih JM

Sejak I bercuti panjang bulan lepas, dah makin kurang bilangan komen yang I tinggalkan kat entri kawan-kawan blogger.. Maaf lah ye semua, I dah tak sempat nak melepak lama di blog-blog kalian. Tapi, I tak kan lupa singgah membaca mengahayati coretan u ols.. 

Kiriman kasih sayang ni I terima dari Kanda Jari Manis.. Dia baru lepas balik kampung dia bulan lalu, sebab tu ole-ole pun gambar di sana. Tahu kan 'kampung' JM tu? Tengok gambar atas FM tu.. 




Kanda JM pun dah terjebak kerajinan buat FM sendiri.. Mana tak nya ianya lebih jimat. Al maklumlah JM kan ramai peminat.. Siap senarai penuh semua yang bakal terima kiriman kasih sayang JM  tu.. Sibuk-sibuk Jm pun sempat nak buat FM untuk we all.. TQ kanda!

Terima kasih kanda, ingat juga kat budak tenggelam timbul ni.. Hehe.. I is suka sangat ngan FM ni sebab U buat sendiri.. Lebih berharga gitu.. Best plak tengok peti ais I bertambah koleksi FM .. Thanks again.. I doakan semoga JM dapat keliling dunia seperti yang JM impikan.. 

JM tengah sibuk membanteras pencuri entri-entri dia.. cerita-cerita JM di blog dia telah dicuri oleh blogger mana ntah, sebijik-bijik U ols.. Ni link blog JM yang asli ok>> Jari Manis Travel List.. Jangan salah blog ok! 




FILEM MUNAFIK TAK MENGHAMPAKAN

Ini cerita minggu lepas punya.. Lepas balik kerja, tanpa dirancang terus suarakan rasa hati ( cewaahh) nak p tengok cerita munafik ni. Bukan apa, dua tiga hari sebelum tu dok membaca review beberapa blog. 

Nampaknya sesuatu yang dapat dibanggakan dengan cerita melayu kita ni. Bukan cerita sampah. Bab lain-lain I tak mau cerita lebih (sebab tak pandai sangat pun), tapi cerita ni memang membawa mesej yang baik. 

Air yang tenang jangan disangka tiada buaya.. ehh! 

Ops, macam salah peribahasa ja.. Haha... 


Credit: sini
Good job bro! filem ni memang best.. 

Pada awal-awal cerita 2-3 kali juga I terkejut, pastu dah stand by baik punya memang steady ja tengok sampai habis. Padahal jantung dup dap dup dap jugak. Hahaha.. 

Hantu memang nampak real, macam ada kat sebelah ja. Semua pelakon memang terbaik terutamanya anak Amy Search tu.. Dia memang pelakon yang sangat berbakat. Untuk dia I bagi 5/5 bintang..  Yang lain kira 3.5/5 bintang dah la.. Hahaha.. 

Sila lah sentap lepas tengok cerita ni.. Hehe.. Lain-lain tu malas nak komen banyak, apa-apa pun I bagi 4.5/5 bintang untuk filem ni.. Memang tak rugi beli tiket.. Hehe...

Awas!

Siapa ada penyakit jantung, darah tinggi dan seangkatan dengannya bolehlah elak tengok cerita ni, bukan apa takut umur tak panjang.. huhu..

Sinopsis:-

Adam (Shamsul Yusuf), adalah seorang ustaz yang pandai dalam perubatan Islam. Oleh sebab sikap merendah dirinya membuatkan Adam disenangi oleh orang kampung. Tapi, selepas suatu tragedi yang menyebabkan kematian isterinya, Zulaika, telah mematahkan semangat Adam untuk terus merawat orang kampung. Dia mengurung diri, tidak mahu bergaul dengan orang kampung, malah tidak lagi bersolat jemaah di Masjid. Adam seolah-olah tidak dapat menerima qada' dan qadar. 

Arrraghhh macam malas ja nak taip ayat skema tu, kalau nak tahu apa yang jadi p lah tengok sendiri.. haha...

Ok bye..







Best do balik kampung

Haha.. rasa nak gelak pun ada, nak nangis kesian pun ada.. Siapa lagi kelakar ni, dia ke ayam? HAHA...








I suspect dia ni first time do balik kampung.. Dia dengan ayam pun jadi kerja do.. HEHE... 

Nikmatnya kehidupan sebelum kahwin bagi perempuan

Semua orang yang normal memang salah satu goal hidup mereka mestilah perkahwinan. Siap mengimpikan pasangan mereka tu sempurna bagai bidadari lagi.. Haha... 

Golongan yang kahwin muda sibuk lah cerita kenikmatan kahwin muda..Rasa kelakar pun ada. Mereka ni silap, mereka ingat semua orang suka apa yang mereka suka. Sometimes, kita tengok kehidupan orang lain macam bosan dan menyedihkan, padahal mereka lebih bahagia daripada kita. 

Life is simple and everyone have their own life. 

        Seronok apa hidup bujang, siapa kata bujang tu tak best. Kalau bujang ja kira tak bahagia lah.. U ols masa sebelum kahwin tu derita sangat ka? 

Kalau lelaki memang best lah kan kahwin, nak-nak jenis kahwin "orang gaji".. Ops.. Dulu masa kau bujang boleh je kan nak kemas, basuh baju sendiri..

Lepas kahwin, kau pergi kerja balik kerja ja tahu.. Kat rumah kau goyang kaki je eh.. Ya tahu bukan semua orang (mesti ada yang nak cakap ni) tapi ramai kan macam tu? 

Untuk perempuan, sila lah bersedia nak bekerja sepanjang hari.. Dah tak da masa nak bangun lambat, dah tak da la nak makan maggie kalau malas masak..

Bersedialah masak untuk suami "tercinta" kau walaupun kau penat nak mampos masa tu, pastu kena masak makanan yang suami kau suka tapi kau menyampah gila ngan makanan tu.. 

Bersedialah nak jadi alarm, kejut suami kau hari-hari.. Pastu dodoikan dia tidur (yang ni over, HAHA). Takda dah masa landing lepas subuh sebelum pergi kerja.. 

Tak da dah masa nak tengok cerita favorite kau kul 7 malam sebab kau mungkin kat dapur tengah siap makan malam..Masa kau kat dapur tu, suami "tercinta" kau dok tengok TV sorang-sorang, tunggu je kau siap masak..HAHA.. 

Dah jangan harap kau nak buat late movie, atau movie maraton ngan bestie kau sebab suami kau mesti tak bagi.. (ye lah kena dodoikan dia tidur, HAHA)..

Nak pergi melancong atau kemana-mana ikut suka hati kau, tak payah nak minta izin suami bagai (kadang parents kau pun tak tahu kan).. Kalau dah bersuami, berdosa plak pergi mana-mana tak minta izin.. hehe.. 

Well, I tak cakap alam perkahwinan tu langsung tak best.. Best apa kahwin kan, kalau tak best tak da la orang kahwin.. HAHA... 

Kepada mereka yang dah kahwin tu janganlah nak bagi "tazkirah" sangat kat kawan-kawan yang belum sampai jodoh ni.. Kau kena ingat, perkahwinan tu banyak yang tak kekal.. Huhuu.. (bukan nak doakan tak baik, cuma ingatan.. roda kan bulat, kita tak selalu di atas)

Kepada si bujang lagi ni, tak payah nak kutuk sangat mereka yang dah kahwin, one day, kau pun merasa.. Hihii..Selagi bujang, so kita enjoyyy... HAHA












Meleleh air liur...

           Musim kemarau ni memang selera makan out lah, nak-nak pula sekali pakej demam selsema sakit tekak ni.. Nampak ja di newsfeed FB (facebook), apa lagi rasa nak meleleh air liur aish...

Durian  memang raja buah lah.. Setiap tahun memang tertunggu-tunggu musim durian. Kat rumah I yang sekangkang kera ni pun ada sepokok. Ok lah nak merasa durian tanpa keluar duit.. 

Nikmatnya dapat layan pulut durian masa-masa demam ni.. Huhu..


Sumber: Google
Serawa durian atau sesetengah tempat lain mungkin sebut lain.. Biasanya kalau buah yang agak ranum memang sedap buat serawa.. Ohh nikmatnya... 

sumber: google
Kalau tak nak buat serawa, makan macam ni pun sedap u ols.. Janji buah tu manis dan lemak-lemak gitu.. 


p/s: Bestnya kalau ada yang hantar kat depan rumah.. :D

Macam-macam

Selepas cuti yang panjang, I tak tau nak tulis apa sebenarnya ni.. Ni entri untuk santai-santai ja. 

Sebenarnya, I agak sibuk 2-3 minggu lepas.. Start dari 19 Jan sampai 5 Feb, I ada kursus intensif dan bertapa di USM sepanjang tempoh tu. Masa tu lah nak 'pulun' study untuk test, nak siapkan beberapa assignment. Untuk buatkan I lebih focus, tu yang I tinggalkan sekejap dunia maya ni.. Hehe.. Jangan kata blog, facebook I pun senyap ja.. 

Alhamdulillah.... all my test running well.. Harap dapatlah carry mark baik sikit ;)..

Lepas ja kursus intensif ni, seminggu kemudian, wedding adik I.. Yeah, my sister dah kahwin dulu.. Hehe... Akak dia? mestilah dok perasan muda tak habis-habis.. HAHA....

I tak 'kalut' sangat sebab abang I pun tak kahwin lagi.. HAHA... langkau 2 adik I ni.. nak wat camna kan jodoh, ajal, maut ni bukan kita tau.. Adik I yang selalu dok gaduh dulu dah kahwin.. ohh, cepat sungguh masa berlalu... :(

UPDATE: PERMOHONAN PROGRAM PJJ USM 2016/2017 DI BUKA

Assalamualaikum n salam sejahtera...

Disebabkan jumlah view yang tinggi dan ada juga dapat email bertanyakan tentang PJJ di USM ni. Memandangkan I adalah salah seorang pelajar dalam program ni, maka dengan ini I  nak kongsikan setakat termampu tentang program PJJ di USM ni. 

Untuk makluman yang belum tahu, tempoh minima untuk program Ijazah PJJ USM ni ialah 5 tahun. Ianya bermula pada sesi 2015/2016 lagi. So, jangan nanti buat-buat terkejut pulak ye (kalau minta laa).. 

Untuk permohonan sesi tahun depan kepada bakal pelajar baru telah pun dibuka Januari lalu. Disebabkan kekangan masa, I tak dapat nak update bulan lepas. Tak pa, jangan risau masih sempat lagi.. 


Lambat lagi tarikh tutup, so apalagi, mohon cepat...

Bagaimana nak mohon? 

Mohon anda baca di sini



Untuk maklumat lanjut, boleh ke link >> https://pohon.usm.my/

Inilah peluang anda sambung belajar bagi mereka yang telah bekerja dan sayang nak berhenti kerja. Kalau ikut pada pendapat I, sistem PJJ USM ni antara yang mudah dan murah. 

Bagi yang malas nak klik link tu, meh nak kongsikan jumlah yuran yang dikenakan dalam tempoh pengajian setahun.



Semoga membantu kepada mereka yang bertanya. Selamat berjaya sekiranya anda memohon. 




NK: Fast update after long holiday.. ^_^










BERCUTI PANJANG

Kalau blog ni macam buku, agaknya memang betul-betul berhabuk. Terabai lama dah rasanya.. Tangan ni gatal ja nak menaip tapi masa tu sangat mencemburui. 

I akan bercuti panjang dari berblog. Selepas raya cina nanti baru I muncul balik. Bukan bercuti raya k. Hehe.. 

Sepanjang 3 minggu ni I akan ada test. Doakan semoga boleh buat. Walaupun peratusan test ni cuma 20-30% sahaja, ianya sangat bermakna buat I. 

Yang belajar tahu lah betapa pentingnya carry mark. Ditambah dengan beberapa assignment yang belum siap. I mohon doa u ols semua semoga urusan I dipermudahkan. 



Nak menimba ilmu pun stress.. Huhuuuukk.. 

Jangan nakal-nakal k. datang sini tolonglah sapu-sapu habuk.. :D.. 

Semoga Allah merahmati U ols.. Bye! 

Australia's Souvenirs Giveaway By SitiYangMenaip & SalbiahM


Sudah lama rasanya tak join GA ni sebab malas nak join.. HAHA.. tapi mereka berdua ni antara rakan blog yang rapat.. Sebagai menyokong GA mereka I pun join. Dengan ini I tag Sis Yana Yini untuk memeriahkan lagi.. Klik banner untuk direct link ke GA..

Terimalah persembahan hamba ni ye Cik T ngan Kak Sal.. Ngeehh.. ngehhh..







TABLET VS LAPTOP

Perbandingan antara laptop dan tablet. Kalau U ols kan lebih pilih yang mana? Katakan berblog, antara tablet dan laptop mana lebih selesa? Kalau I nak banding pun tak pasti sebab I cuma ada laptop tapi tak ada tablet. 

Kalau untuk taip menaip rasanya laptop lebih selesa kot kan berbanding tablet. Pada I fungsi tablet ni lebih banyak persamaan dengan telefon pintar. Atau mungkin kita boleh kata tablet ni gabungan antara telefon pintar dan laptop. 

U ols yang mungkin ada kedua-dua gajet ni lebih arif agaknya dalam perbandingan dua gajet tersebut? 





Best juga kalau bertablet ni, fungsi gabungan antara telefon dan laptop yang mana saiznya lebih kecil dan ringan berbanding laptop membuatkan tablet ada kelebihan tersendiri..

Walaupun laptop I besar dan berat, I masih selesa menggunakan laptop I untuk online dan berblog. Mungkin suatu hari nanti, mana tahu kan I bertukar kepada tablet.. Tapi, kalau bab menaip assignment, laptop juga I nak guna.. huhuu.. 

So, U ols macam mana? 


Masa semakin suntuk

Sudah 4 hari melangkah ke tahun 2016.. Banyak benda penting menanti dalam masa terdekat ni. Masuk je tahun baru dah macam-macam benda nak kena buat.. Nafas dah tercungap-cungap, macam baru lepas maraton. hehe..

Jadual dah siap buat, senarai yang mana nak buat dulu dan mana yang kemudian. Tapi I masih gagal nak ikut sebab dateline hampir sangat. Banyak tak settle lagi. Kata nasihat diterima utamakan yang penting, masalahnya semua penting.. HAHA..

1. Lagi 2 minggu nak ke kelas intensif Pjj. Wajib plak tu.. Kena bermastautin di kampus selama 3 minggu.. Aduuhh..
2. Lagi 3 minggu nak kena hantar 2 assignment, dan dalam sebulan dari  sekarang 2 asignment lagi dan lebih kurang sebulan setengah dari sekarang 1 lagi assignment.  Lebih kurang seminggu camtu ja.
3. Dalam minggu intensif tu ada pulak test. Penting tu carry mark..
4. Sebulan lebih lagi ada majlis penting. Wajib hadir dan wajib memerah keringat.
5. Sebelum majlis nak kena siapkan tempahan.. Wajib.. Kalau tak cacatlah majlis.. Haha

Dalam otak ni cuma nak focus assignment dulu, baru lapang sikit. Tapi otak macam tak boleh fikir, asal nak buat assignment mulalah nak migrain.. HAHA.. Ini pun sebab dah tak dapat nak fikir, pusing kejap ke blog.. Hehe.. 

Belajar ni best, tapi bila assignment tu yang tak best sangat.. Nak-nak pulak bila otak blurr.. Assignment bukan biasa-biasa lecturer bagi, nak kena keluarkan effort khudarat dan buah fikiran ni habis-habisan.. 

No 4 dan 5 ada kekangan sikit dalam nak siapkan beberapa hal. Aduhh, saja kan semua nak kena buat dalam masa terdekat. Dah la transportation asyik bermasalah.. Sabar saja lah.. 

Bila keta wat hal duit lagi tu.. Tengok saja hari ni, pagi-pagi yang indah hari mula bekerja tahun 2016 ni I dah tersadai di jalan.. Terpaksa masuk lambat.. Masuk saja kerja bertubi-tubi dihulurnya kerja.. Sabar aje lah kan...


* Maaf kalau kunjungan tak berbalas, komen tak berjawab. I tak sempat nak cover.. Kalau yang dalam senarai bloglist tu Insyallah I mesti singgah sekejap. Blog pun semakin terabai, ada benda nak share tapi tak sempat, bila free sikit lupa pulak.. huhuu...
Jangan serik-serik datang sini k.. :-) 






Ramai kata dia memang baik..

Apa? sudah tahun baru.. selamat tinggal 2015 yang penuh duka (eeewaahhh).. Tahun 2015 bukan tahun baik untuk I (ni kira tolak bab masalah negara k).. Apa-apa pun welcome 2016.

Sepatutnya entri penghargaan ni I siarkan tahun lepas, sebenarnyakan I lupa.. Huhuu..Kiriman selamat diterima rasanya 2 minggu lalu...

Maaf eh si pemberi, I betul-betul lupa. Sibuk sikit, sampai terlupa. Lepas baca entri Kak Farrah, baru teringat I lupa sesuatu.. Ohh maaf yee Kanda..

Sama macam Kak Farrah, terima kiriman masa tengah mood kucar kacir, muka tegang ja sepanjang hari.. Bila terima ja kiriman ni terus berbunga-bunga hati. 

Tak perlu nak berteka teki, baca saja tulisan di sampul dah tahu siapa yang beri, sebab dia sorang je dapat nama penuh.. haha... 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...